Langsomme Kulhydrater

Hvad er kulhydrater? Der findes et stort antal forskellige kulhydrater. Alle kaldes sakkarider og består udelukkende af kulstof, brint og ilt. Selvom alle kulhydrater...

Hvad er kulhydrater? Der findes et stort antal forskellige kulhydrater. Alle kaldes sakkarider og består udelukkende af kulstof, brint og ilt. Selvom alle kulhydrater har de samme grundingredienser, kan de se meget forskellige ud og har dermed varierende egenskaber. En af disse er, at kulhydrater enten kan være langsomme eller hurtige.

Læs mere

Blodsukker 

Den nemmeste måde at skelne mellem hurtige og langsomme kulhydrater på er at lægge mærke til, hvor hurtigt de øger blodsukkeret. Et hurtigt kulhydrat optages hurtigt i kroppen og giver en hurtig stigning i blodsukkeret, som så falder lige så hurtigt igen. Et langsomt kulhydrat giver derimod en langsom stigning, der falder langsomt igen, og derfor giver denne type kulhydrat energi i længere tid.   

Hvorfor er et kulhydrat langsomt? 

Da kulhydrater findes i en lang række forskellige former og udseende, stiller de også forskellige krav til kroppen, og hvordan den nedbryder dem for at få energi. Kroppens vigtigste energikilde er glukose, og næsten uanset hvilken form for kulhydrater vi spiser, bliver disse i sidste ende til glukose. Dette skyldes, at alle kulhydrater skal passere gennem leveren, før de frigives i blodbanen. Hvis leveren modtager et kulhydrat, der ikke er glukose, vil den nedbryde eller omdanne kulhydratet til glukose, før det frigives. Denne proces påvirker, hvor hurtigt kulhydraterne kan øge blodsukkeret. 

Hvordan hele måltidet er komponeret påvirker også, om kulhydraterne er hurtige eller langsomme. Den primære nedbrydning af kulhydraterne sker i tyndtarmen, og hvis denne nedbrydning tager lidt længere tid, som det for eksempel kan gøre, hvis der er mange kostfibre i måltidet, påvirker dette, hvor hurtigt kroppen optager kulhydraterne.   

Forskellige varianter af langsomme kulhydrater 

Man finder langsomme kulhydrater i fødevarer såsom fuldkornsprodukter, brune ris og bælgfrugter, men langsomme kulhydrater kan også købes i ren form. De mest almindelige er isomaltulose og fruktose. Disse produkter kommer i form af pulver og er et meget praktisk alternativ, når du vil fylde på med flere kulhydrater.  

Hvordan og hvornår skal de bruges? 

Langsomme kulhydrater er bedst at indtage i løbet af dagen og ikke i direkte forbindelse med træning. Brug langsomme kulhydrater i løbet af dagen, når du ønsker ekstra kulhydrater. Efter eller under træningen har de fleste mere udbytte af hurtige kulhydrater, der hurtigt øger blodsukkeret.  

Gymgrossisten har et bredt udvalg af langsomme kulhydrater i forskellige former. Tag et kig på det store udvalg og find det rette produkt til dig.  

Skjul
179 kr