Calcium er nødvendigt for at opretholde normale knogler og normale tænder. Det bidrager til den normale funktion af fordøjelsesenzymer, som hjælper din krop med at nedbryde mad og absorbere næringsstoffer effektivt. Calcium bidrager også til normal blodkoagulation, hvilket er vigtigt for at stoppe blødninger og hele
sår.
Derudover spiller calcium en vigtig rolle i normal energiomsætning, hvilket betyder, at det hjælper din krop med at omdanne mad til energi. Det bidrager til normal muskelfunktion, hvilket er afgørende for både bevægelse og styrke. Calcium bidrager også til normal neurotransmission, hvilket betyder, at det hjælper nerverne med at sende signaler mellem hjernen og resten af kroppen.
Endelig har calcium en rolle i celledelingsprocessen og cellspecialiseringsprocessen, hvilket er vigtigt for vækst og reparation af væv. Sammenfattende er calcium et uundværligt mineral, der understøtter mange grundlæggende funktioner i kroppen og er vigtigt for din generelle sundhed.
Hvor findes calcium?
Calcium findes i mange fødevarer. Mejeriprodukter som mælk, ost og yoghurt er nogle af de rigeste kilder. Du kan også finde calcium i ikke-mejeriprodukter som grønne bladgrøntsager (f.eks. spinat og grønkål), fisk med spiselige ben som sardiner og laks. Du finder også calcium i berigede fødevarer som morgenmadsprodukter, juice og plantebaserede mælkeerstatninger.
Calciummangel
Calcium er vigtigt for stærke knogler og tænder, men nogle gange får vi ikke nok på grund af f.eks. restriktive diæter. Når det sker, kan calciummangel snige sig ind på os. Det kan føre til, at knoglerne gradvist bliver svagere, en tilstand kaldet osteopeni, og i værste fald kan de blive så skøre, at de let brækker, hvilket kaldes osteoporose.
Få nok calcium
Det er en god idé at spise fødevarer, der er rige på calcium hver dag for at sikre, at din krop får, hvad den har brug for. Hvor meget calcium du har brug for hver dag, kan variere afhængigt af din alder og om du er dreng eller pige. Børn, teenagere og unge voksne kan have brug for lidt mere calcium. Hvis du følger en mere restriktiv diæt, hvor andelen af calciumrige råvarer er lav, kan det være en fordel at supplere med kosttilskud.